Yeme Bozuklukları Tedavisi

Anoreksiya nervoza, bulimiya nervoza ve tıkınırcasına yeme bozukluğu şeklinde tanımlanan problemler yeme bozuklukları grubunu oluşturmaktadır. Bu problemlerin ayrıntılı semptomları olmasına karşın özetle:

  • Anoreksiya nervoza zayıf bir bedene sahip olma arzusu, kilo almaktan aşırı korku, beden algısında bozulma, kadınlarda adetten kesilme, kilo kaybı için yiyecek alımını ileri derecede azaltma, aşırı fazla egzersiz yapma, diyet uygulama, ara sıra kontrol kaybederek tıkınırcasına yeme ve bunları kusarak çıkartma ve/veya ishal yapıcı ilaçlara başvurma gibi semptomları kapsamaktadır

Hemen Tedavi Olun

  • Bulimiya nervoza aşırı yeme atakları ve bunu takiben yaşanılan suçluluk duygusuyla birlikte kusmaların yoğun olduğu, zayıf bir vücuda sahip olma arzusunun yüksek derecede yaşandığı, yiyeceklerin ileri derecede kısıtlandığı ve yediklerini çıkarma gibi durumlara başvurduğu semptomlardır. Ancak bu taploda kişiler normal beden ağırlığı civarında seyretmektedirler.
  • Tıkınırcasına yeme bozukluğu ise kişilerin çok fazla, çok hızlı ve çok sık yemesi ile ortaya çıkan tablodur. Kişiler yeme eylemi üzerinde kontrol kaybı yaşar ve bu sebeple tekrarlayan aşırı yeme eylemlerini gerçekleştirirler. Bu ise birlikteliğinde suçluluk ve değersizlik duygusunu getirmektedir.

Terapi Randevusu Almak için Tıklayınız

Yeme bozukluklarında etkinliği kanıtlanmış bilişsel davranışçı terapi ile kişinin semptomlarının ortadan kaldırılması amaçlanırken bir yandan dinamik terapi ile kişinin yeme bozukluğuna sebep olan duyguları üzerinde çalışılır. Yeme problemlerinde en büyük sorun etkin olmayan bir tedavi yöntemiyle kişinin tedavi olmasıdır, bunun problem olarak düşünülmesinin sebebi ise kişinin belli bir sür sonra bir stres faktörü altına girdiğinde yine aynı veya bir başka tip yeme bozukluğu yaşamasıdır. Bu noktada kişinin yeme bozukluğundan tamamen kurtulması ise alanda uzman kişiler tarafından eklektik bir terapi planı ile tedavide ilerlenmesidir.